Младежи заобикалят ограниченията за пътуване с хитрост. Според докладите те уговарят среща с лекар на Канарските острови или в други курортни региони, за да получат разрешение за напускане. Полицията е с вързани ръце.

Въпреки забраната за пътуване поради пандемията от коронавирус, наскоро хиляди ирландци са отлетели в чужбина, според съобщения в медиите. За целта те използвали вратичка в законодателството: пътуването е разрешено, ако е необходимо по здравословни причини.

Много хора вече са уговорили среща със зъболекар в Испания, съобщи във вторник интернет порталът Politico. Стоматоложка в испанския Канарски остров Тенерифе потвърждава, че нейната клиника получава от пет до седем запитвания на ден от ирландци, често от млади двойки.

Обикновено пациентите са млади европейски пътешественици, които си уговарят час, но не се явяват:

„Когато пациент не дойде за среща, разбираме, че записаният час е само оправдание. Тези хора ни отнемат времето, което бихме могли да отделим за онези, които наистина се нуждаят от помощ” - се казва в изявление на една от испанските клиники, цитирано от t-online.de. Понастоящем някои практики на Канарските острови отказват прием на чуждестранни пациенти или изискват предплащане.

Ръцете на ирландската полиция са вързани. Вече са наложени глоби от по 500 евро на стотици хора. Полицията обаче няма право да пречи на пътниците да напускат страната, ако могат да покажат потвърдени срещи с лекар.

Други популярни дестинации са Барселона, Турция и Мароко. В момента британските власти искат да увеличат глобата за незаконно излизане от страната на 2000 евро.

посоки.