Според публикация на Евростат Гърция е втората най-бедна страна в Европейския съюз след България. Това се дължи на факта, че публикацията е направена няколко дни по-късно и Мудис реши да не оценява Гърция, за да не постави правителството в неудобно положение.

Голяма роля за обедняването на страната, разбира се, изиграха високите цени, които гърците изпитват през последните две-три години, тъй като цените на храните са се удвоили. Но гръцките заплати не се удвоиха… Реалните заплати в Гърция паднаха с 30%.

Тази шокираща реалност се усеща от повечето гърци всеки ден, въпреки факта, че правителството уверява, че икономиката на страната е в подем. Общото увеличение на минималните заплати с 10-15% не може да се справи с нарастването на цените. 

Според "Financial Times" гръцката икономика днес е с около 19% по-малка, отколкото през 2007 г., докато икономиката на ЕС като цяло е нараснала със 17%. Реалните заплати в Гърция непрекъснато намаляват и са с 30 процента по-ниски от нивата преди финансовата криза, оставяйки страната с една от най-ниските средни заплати сред развитите европейски държави. 

Цените на газта и електроенергията в Гърция са най-високите в ЕС. И въпреки това правителството постоянно твърди, че гражданите живеят добре, докато всъщност много малко успяват да свържат двата края, пише bgonair.

На фона на вълна от ценови натиск, която обхваща пазара и стагнация на заплатите Гръцките граждани изостават от гражданите на всички страни, изправени пред икономическа криза през предходните години, и всички страни от бившия Източен блок (Чехия, Литва, Румъния, Хърватия, Унгария, Словакия, Латвия), които традиционно заемат последните редове в класацията, с изключение на България.

Евродепутатът Йоргос Кирцос написа в публикация: "Гърция официално е втората най-бедна страна в 27-членния Европейски съюз, като България е най-бедната. Имаме втория най-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението. Жестоката истина на официалната статистика".