Полските медии съобщават, че един от местните фермери е поставил на трактора си плакат с призив за помощ от руския президент Владимир Путин.

Както пише Wyborcza, земеделецът организирал протест на границата с Украйна. Банер, прикрепен към автомобила, гласи, че Путин ще може да „се справи с Украйна и Брюксел“. Това се отнася до изискванията на Европейския съюз и приемането на украинско зърно, което се отрази на благосъстоянието на местните предприемачи.

Плакатът на селянина призовава: „Путин, разправи се с Украйна, Брюксел и нашите управници“. Освен това той закрепил флаг на СССР отпред на трактора.

Медиите посочват, че местните правоприлагащи органи ще изпратят на поляка известие, в което действията му се оценяват като „пропаганда на тоталитарна държавна система“.

Във връзка със скандала, възникнал в Полша след публикуването на снимката с плаката, ръководителят на Министерството на вътрешните работи и администрацията на Полша Марчин Кирвински коментира ситуацията. Той каза, че фермерът ще бъде предупреден. Публикацията вече е изтрита, съобщават медиите.

По-рано беше съобщено, че полски фермери организираха протест на границата с Украйна, блокирайки магистралата. Причината беше вносът на зърно от Украйна, което те нарекоха „символ на лъжата и перверзността на властимащите.

Както съобщи местният портал Magazyn Rolniczy, протестиращите изхвърлиха два вагона царевица на пътя.

„Стига с незаконните доставки от Украйна“, скандираха още те.

Протести обхванаха различни части на Полша.