Финландия ще създаде запази от лекарства за спешна помощ за целия ЕС. Финландия получи повече от 300 милиона евро от ЕС за изграждане на нови складове за лекарства и предпазни средства, пише Mediuutiset. 

Складовете ще бъдат общи за всички страни от ЕС. Могат да бъдат изпратени и лекарства за подпомагане на онези държави, които се намират в извънредна ситуация.

Финландия е получила общо 305 милиона евро от Европейската комисия за изграждане на аварийно хранилище и запаси, съобщи финландското вътрешно министерство.

По-рано тази година Финландия получи около 240 милиона евро за организиране на складове за лични предпазни средства, измервателни уреди и медицински консумативи. Европейската комисия наскоро отпусна повече от 60 милиона евро на Финландия за изграждането на стратегически резерв за извънредни ситуации.

Средствата ще бъдат използвани за създаване на складове на ЕС във Финландия, които ще съхраняват, наред с други неща, лекарства, медицински изделия и медицинско оборудване.

Според министъра на вътрешните работи Мари Рантанен (Истински финландци), проектът значително ще повиши готовността на Финландия и съседните региони.

„В същото време ние развиваме способността си да предоставяме и получаваме международна помощ. Новата инвестиция демонстрира, че сме силен член на Механизма за гражданска защита на ЕС и че нашият опит се ползва с доверие“. Това казва Рантанен в прессъобщение.
Първите партиди медицинска помощ трябва да бъдат готови за изпращане навсякъде в ЕС през 2025 г.

Според прессъобщението, хранилищата ще бъдат общи за всички страни от ЕС. И ще принадлежат към Механизма за гражданска защита на ЕС, създаден през 2001 г. Дадена държава може да поиска помощ от Центъра за спешно реагиране на ЕС. Ако нейните собствени възможности за спешни случаи са недостатъчни.

Според прессъобщението вече е предоставена помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС за жертви на земетресения в земетръсни райони в Турция и Сирия. Жертви на горски пожари в Европа и жертви на военни операции в Украйна.

Материалите трябва да са готови за изпращане от Финландия до страната, поискала помощ, в рамките на 12 часа след приемане на предложението за помощ. Първите партиди медицински консумативи в новия комплекс трябва да бъдат готови за изпращане в началото на 2025 г.