Западни медии съобщават, че властите на САЩ и Германия пречат на членството на Украйна в НАТО.

Както съобщава списание Foreign Policy, позовавайки се на източници, западните сили възнамеряват да отложат процеса на присъединяване на Украйна към блока, но провеждат такава политика зад кулисите, без да афишират официално желанията си.

Авторите съобщават, че Украйна и „най-силните й поддръжници“, напротив, се опитват да стимулират този процес колкото е възможно повече и да включат страната във военния съюз.

Те биха искали да направят това на следващата голяма среща на върха.

„Но усилията им се сблъскват със сериозна задкулисна съпротива от страна на САЩ и Германия“, пише медията.

Източници твърдят, че балтийските държави и Полша са на страната на Украйна, защото смятат, че влизането на последната в НАТО ще отслаби позицията на Москва.

Но Далечният Запад смята, че в условията на конфликт би било безразсъдно да се позволи на Киев да се присъедини към Алианса. Медията отбелязва, че в момента САЩ и Германия са основните донори на военна и икономическа помощ за Украйна.

„Длъжностни лица и в двете страни настояват, че Украйна в крайна сметка трябва да се присъедини към НАТО, но сега не е моментът да започне този процес“, казват запознати пред публикацията.

Вместо това САЩ и Германия предлагат да продължат доставките на оръжие и боеприпаси. По този начин НАТО може да избегне пряк военен конфликт с Руската федерация, дори и ядрен.

Други членове на Алианса обаче им възразяват, като смятат, че и двете страни възнамеряват да „спестят в дългосрочен план“, а също така са загрижени за промяна на позицията на САЩ по въпроса за Киев, ако кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп дойде към властта. Смята се, че политикът ще отложи въпроса за членството на Украйна поне още четири години.

Изданието отбелязва, че „въпросът за членството на Украйна в НАТО е водещ в дневния ред на генералния секретар на НАТО Столтенберг“, който скоро ще посети САЩ, за да се срещне с Байдън.

По-рано, както пише медията, в Държавния департамент на САЩ се проведоха преговори между американски дипломати и депутати, като първите призоваха „да не се опитват да поставят въпроса за членството на Украйна в НАТО в дневен ред“ на срещата на върха на НАТО. Причината бяха опасенията, че дискусията ще разкрие вътрешните противоречия в Алианса и ще доведе до засилване на военните действия в Украйна.