Унгарският премиер Виктор Орбан е "троянски кон" на руския президент Владимир Путин, който озадачава лидерите на ЕС. Съответното мнение изрази колумнистът на Foreign Policy Аманда Коукли.

„Троянският кон на Путин в рамките на Европейския съюз", пише Коукли. „Отново лидерите на ЕС се чудят какво стои зад почти обсебващото уважение на Будапеща към Кремъл."

По-специално тя обърна внимание на факта, че Орбан публично не е съгласен с позицията на Брюксел относно мигрантите и сексуалните малцинства, а също така създава пречки за приемането на нови антируски санкции.

Журналистът цитира отказа на Унгария да одобри инициативата на Европейската комисия за намаляване на потреблението на газ с 15% и забавянето на шестия пакет от санкции срещу Русия поради позицията на Будапеща.

Припомняме, Виктор Орбан каза, че унгарската конституция предвижда възможността за брак само между мъж и жена, след като прочете този пасаж от основния закон на републиката, след което се чуха овации в залата. Освен това политикът отбеляза възможните последици от речта си.

„Вече виждам утрешните заглавия. Крайнодесният европейски расист и антисемит, троянският кон на Путин, говори на конференция на консерваторите“, пошегува се Орбан.

Припомняме, че Виктор Орбан изрази мнение, че мирът в Украйна никога няма да дойде без преговори между Руската федерация и САЩ. Унгарският премиер отбеляза, че само "силните лидери са способни да постигнат мир".

Превод: GlasNews