Геомагнитната буря, връхлетяла Земята тези дни, е най-мощната за тази година.

При силните изригванията на Слънцето е била е изхвърлена и плазма, частиците достигнали магнитното пространство на Земята и през уикенда навлезли в горната йоносфера, причинявайки силни магнитни бури през уикенда, които вчера и днес вече затихват. По 9-степенната скала тази буря е била от степен 7.

Това обясни доц. Петя Трифонова, ръководител на Геомагнитната служба в НИГГТ при БАН, пред БНТ.

Самото изхвърляне на слъчнева плазма е станало още на 20 - 21 март, но смущенията при достигане на частиците до геомагнитното ни поле още се усещат след пика събота и неделя. 

Най-силната буря за тази година е била кратка, разказа още доц. Трифонова - в рамките на 2-3 дни. Но въпреки че се забелязва затихване, Слънцето все още е много нестабилно и има активни области, които може отново да изригнат и смутят магнитното поле на Земята.

Вчера е имало още 2 изригвания, така че в рамките на средващите 3 дни може да достигнат до нас и да причинят нови смущения.

Електропреносната система и телекомуникациите са най-засегнатите при магнитни бури. Във високоволтовите трансформатори се наблюдава иницииране на допълнително напрежение. Зарад силата на сегашната буря агенцията на САЩ е издала предупреждение към операторите на такива съоръжения.

Спътниците във високата атмосфера пък са още по-силно уязвими на тези аномалии, така че геомагнитните бури причиняват смущения в комуникациите.

Меточувствителните хора имат проблеми със съня, трудно регулират кръвното си, усещат и главоболие.