Френските медии, позовавайки се на източници от военните кръгове на страната, описват планове, според които Франция може да нахлуе на руска територия.

Според телевизионния канал LCI има условия за подобен ход на Париж. По този начин френската армия може да се реши на директен конфликт с Москва, ако защитата на украинските въоръжени сили претърпи пълен колапс.

В същото време има няколко сценария, като най-опасният според източник на медиите е разполагането на войски на страна-членка на НАТО на украински територии, по-специално в укрепени райони и окопи в зоната на бойните действия.

„Тези сценарии могат да се разглеждат само ако украинският фронт се разпадне. <…> Това е третата световна война“, каза LCI в ефир.

Най-опасният вариант обаче не е за предпочитане. По този начин, за най-възможна помощ за въоръжените сили на Украйна от Франция, каналът посочва изграждането на военни заводи, продуктите на които Киев може да използва.

Друг вариант е да се разположат френски войски близо до Одеса. Те ще трябва да покриват, включително и от въздуха, ключовото пристанище на Украйна.

Припомняме, че дискусията за участието на Париж в руско-украинския конфликт се активизира в края на февруари, когато френският президент Еманюел Макрон направи гръмко изявление, че страната му възнамерява да направи всичко, за да попречи на Русия да спечели конфронтацията.

В същото време Макрон каза, че Западът, представляван от държавните глави, е обсъждал изпращането на свои военни в Украйна, но не са стигнали до общо решение.

Вълна от критики към Макрон доведе до нови изявления на политика, който по-специално каза, че Франция няма „ограничения и червени линии“ по въпроса за помощта за Украйна.

Руските власти, коментирайки изявлението на Париж, подчертаха, че подобен сценарий неизбежно ще доведе до военен конфликт между НАТО и Руската федерация.