Цените на природния газ в Европа, въпреки факта, че нивото на запасите от „синьо гориво“ в подземните хранилища вече е почти 90%, на 9 август 2023 г. скочиха с 28%. Причината: възможни стачки на работници в три големи завода за втечнен газ в Австралия.

Така фючърсите в хъба TTF в Холандия се покачиха до 39,8 евро за мегаватчас (около 460 долара за хиляда кубически метра). Поскъпването продължи и сутринта на 10 август, когато цените се покачиха с още 3%, тоест до 41 евро, съобщава Bloomberg.

Отбелязва се, че фючърсите надхвърлиха 40 евро за мегаватчас за първи път от юни, въпреки че цената все още е с повече от 80% по-ниска от безпрецедентното ниво, достигнато през август 2022 г.

Според публикацията на агенцията служителите на предприятията Chevron и Woodside Energy Group в Австралия са гласували за одобрение на стачки в предприятията Northwest Shelf, Wheatstone и Gorgon. Стачките могат да започнат още следващата седмица в съответствие с трудовите разпоредби.

„Ситуацията подчертава важността на австралийския втечнен природен газ за глобалната енергийна сигурност, дори с възможността прекъсвания на доставките на газ в Австралия да причинят скокове на цените дори в Европа“, каза пред репортери Сол Кавоник, базиран в Сидни енергиен анализатор в Credit Suisse Group.

В същото време се очаква индустриалните стачки да спрат износа от всички австралийски фабрики за два месеца. На този фон фючърсите на газ в Европа до края на лятото може да достигнат 50 евро.

„Накъде ще се повишат цените, наистина ще зависи от това дали тази стачка ще продължи и ако е така, колко дълго“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия в ING Groep NV в Сингапур.

В същото време някои анализатори са уверени, че дългата стачка ще доведе до факта, че азиатските купувачи ще търсят LNG и ще се конкурират по-агресивно с Европа за доставки.

Превод: GlasNews