„Газпром“ преустанови доставките на природен газ за Италия, тъй като се стигна до регулаторен спор в Австрия. Прекъсването на доставките изглежда е насочено само към Италия, която получава доставки от "Газпром" от тръбопровод, преминаващ през Австрия. На базираната във Виена „OMV“ бяха разпределени по-големи количества руски газ, заяви Андреас Ринофнер, говорител на „OMV“, която внася руски газ в Австрия.

"Газпром" обяви спиране на транспортирането на газ през Австрия

Въпреки че Италия започна да се откъсва от руския газ, преустановяването на доставките подчертава енергийната уязвимостта на европейските страни към Русия.

„Газпром“ публикува изявление, в което се казва, че е спрял доставките за Италия, тъй като австрийският оператор е отказал да потвърди транспортните номинации след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември.

Преди Италия разчиташе на Русия за около 40% от вноса на газ, но след инвазията през февруари агресивно намали тази зависимост. Италия вече е набавила достатъчно алтернативни доставки на газ от Северна Африка, за да компенсира евентуален недостиг тази зима, съобщиха запознати лица на „Bloomberg“. По думите им очакваните доставки от Алжир и Египет ще могат да покрият останалите доставки, които Италия все още получава от Русия.

Течовете в "Северен поток" са в зона, контролирана от САЩ