Берлин и Париж се противопоставиха на широка забрана за издаване на шенгенски визи на руски граждани. Това съобщи във вторник, 30 август, агенция ДПА, позовавайки се на документ, с който разполага с позицията на двете страни, изпратена до други членки на Европейския съюз преди срещата на външните министри на страните членки на ЕС през Прага.

„Трябва да помислим за разумни начини да използваме важния лост за издаване на визи“, се казва в текста, като се отбелязва, че руските твърдения трябва да бъдат разгледани внимателно за възможни рискове за сигурността.

Изявлението също така отбелязва, че „визовата политика трябва да отразява това и да продължи да осигурява междуличностни контакти в ЕС с руски граждани, които не са свързани с руското правителство“.

Текстът говори за необходимостта от поддържане на правна рамка, позволяваща на студенти, учени, хора на изкуството, както и професионалисти да влизат в Европейския съюз, независимо дали могат да бъдат заплашени от политическо преследване.

Припомняме, че по-рано германският канцлер Олаф Шолц заяви, че трудно може да си представи въвеждането на визова забрана на ниво ЕС, а по-късно германското външно министерство заяви, че не смята за разумно въвеждането на такава забрана.

Превод: GlasNews