За временно въвеждане на контрол по границите на Германия с Полша и Чехия призоваха вътрешните министри на германските провинции Бранденбург и Саксония.

Министрите Михаел Щубген и Армин Шустер, които са членове на опозиционния консервативен Християндемократически съюз, заявиха, че са отправили съответното искане към федералния министър на вътрешните работи Нанси Фезер преди планираната за сряда среща, посветена на миграционната политика.

Мотивите на Щубтен и Шустер са, че в южната провинция Бавария вече е въведе такъв контрол и според тях той е доказал ефективността си. През есента на 2015 г. Германия възобнови контрола по границата между Австрия и Бавария, след като десетки хиляди мигранти си проправиха път от Гърция към Западна Европа, преминавайки през балканския маршрут.

"Ако искаме да запазим свободата на движение в Шенгенската зона, ще трябва да предотвратим загубата на контрол по федералната граница", заяви вътрешният министър на провинция Бранденбург.

В сряда в Берлин канцлерът Олаф Шолц ще приеме федерални и местни лидери, за да обсъдят спорния въпрос за разходите, отделяни за настаняване на бежанци в страната.

Редица германски градове и провинции искат повече пари за настаняване и изхранване на мигранти. Германия е и основна дестинация за украинските бежанци, както и са лица, търсещи убежище, които идват от страни като Сирия, Афганистан и Ирак.