Германската прокуратура разследва изтичане на секретна информация за руски престъпления в Украйна. Това пише немското издание Bild.

Както стана известно на журналисти, в началото на април Германската федерална разузнавателна служба (BND) проведе закрито заседание, на което присъстваха 60 депутати от Бундестага и представители на правителството. BND предостави на участниците в срещата подробности за убийствата на местното население в Буча, в частност сподели прихванатите радиосъобщения на руски войници, доказващи тяхното участие в престъпленията. Данните обаче бяха поверителни и не подлежаха на публично оповестяване.

Неназовани политици обаче "изпуснаха" получената информация в медиите, уточнява изданието. В резултат на това правоохранителните органи започнаха разследване по подозрение за държавна измяна.

Новинарският портал Pioneer също така съобщи, че президентът на Бундестага Бербел Бас е дал разрешение за наказателно преследване в четири случая, включващи комисията по отбрана, и три други, включващи други специализирани парламентарни комисии.

„Новите и старите депутати трябва да са наясно, че издаването на секретна информация не е обикновено престъпление и може да доведе до реални последствия“, каза на свой ред Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председател на комисията по отбрана на Бундестага.

Припомняме, че Германия публикува пълен списък на оръжията за Украйна. Киев вече получи и продължава да получава оръжие, боеприпаси, гориво, лекарства, униформи, палатки и цяла полева болница.

Превод: GlasNews