В община Леград, Северна Хърватия, на млади семейства се предлага да закупят имот само за 13 цента, но за целта потенциалните жители трябва да отговарят на определени критерии. 

Съобщава се, че това не е първият кръг на продажби на къщи и строителни обекти на 13 цента. От 2018 г. общината провежда политика „къщи за стотинка“, като по този начин се опитва да подобри демографската си ситуация, пише HRT.

Както отбелязват журналистите, инициативата е успешна - сега в Леград има повече деца, отколкото преди пет години. Във връзка с това местната детска градина се разширява. Градът разполага с всичко необходимо - ново модерно училище, аптека, лекар, зъболекар, магазини.

"Общо пет къщи бяха продадени, готови за нанасяне. Три семейства вече се нанесоха и това, което ни радва, е, че и трите семейства получиха нови попълнения при преместването. Така броят на детските градини се увеличи", казаха кметът на Леград Иван Саболич.

Според съобщения в медиите около петдесет семейства вече са се възползвали от мерките за стимулиране на продажбата на къщи и земя и съфинансиране на ремонта на къщи. Саболич отбеляза, че освен къщи за 13 стотинки се продават и парцели за строителство, но интересът към тях е по-слаб, отколкото към готовите жилища.

Съпрузи или несемейни двойки под 45 години, които не са криминално проявени и нямат собствено жилище, могат да си купят жилище за 13 ст. Хората получават и допълнителни преференции, ако се занимават с дефицитна професия и имат деца.

Кметът пише, че цената от 13 ст. не се е появила случайно. Преди Хърватия да приеме еврото, политиката на Леград беше наречена „домове за куна“. Миналата година страната прие еврото като своя валута и 1 куна се търгуваше за 0,13 евро по това време.