Посещение на детската площадка изглежда много привлекателно за едно дете, но една проверка на детските площадки показа много тревожни резултати - може да е по-опасно, отколкото смятахме преди.

Микробиологът от Юта Тим Кал, на 32 години, сподели някои тревожни открития, след като тества колко чисти са детските площадки. За съжаление, резултатите изглеждат много тревожни: хиляди бактерии бяха открити по дланите на децата само след час, прекаран на детската площадка, пише Daily Mail.

Имайте предвид, че Кал често провежда подобни тестове на всичко - от сушилни за ръце до кухненски мивки. Обикновено микробиологът се фокусира върху често използвани предмети и пространства. В новото си проучване той се фокусира върху тестване на детски площадки в парка, сравнявайки количеството бактерии върху дланите на децата преди и след един час на детската площадка.

Микробиологът започна експеримента си, като тества дланите на детето, преди да посети мястото, върху петриево блюдо. Само след 10 минути той открива няколко колонии от бактерии. След това детето играе един час на детската площадка, използвайки играчки камъни, пързалки и различни парчета дърво наоколо.

След това детето поставя ръката си в друго петриево блюдо, което след това се изследва от микробиолог. Резултатите показват, че само след час на детската площадка по дланите на бебето са открити хиляди колонии от бактерии, както и големи участъци от гъбички.

Петриево блюдо преди и след посещение на детската площадкаЦял екран
Петриево блюдо преди и след посещение на детската площадка Снимка: Jam Press

Според самия Кал той искал да изследва детската площадка, за да демонстрира, че бактериите са навсякъде. На микробиолога също му се стори, че изборът на това конкретно място би бил много интересен. Той обаче не сбърка.

Авторът на изследването отбелязва също, че целта е била да се демонстрира огромен растеж след посещение на място с голям трафик. Кол също така се надява, че резултатите от този експеримент ще накарат хората да подходят по-отговорно към хигиената и да мият ръцете си след посещение на подобни места. Ученият казва, че резултатите от експеримента не са били изненада за него: всъщност той е очаквал да види голям растеж на бактерии и е открил точно това.

Между другото, най-чистото място, което Кол някога е тествал, са газовите помпи на бензиностанциите. Ученият отбелязва, че е очаквал да открие хиляди бактерии върху тях поради честата им употреба, но е изненадан да открие само малко увеличение - само 5 колонии от бактерии.