В Обединеното кралство 28-годишният Тони Холмууд кара транзитния си микробус 45 километра по магистралата от Хексъм Уест до Нюкасъл с липсващи гуми на предните колела. Искри от асфалта хвърчаха в различни посоки, мъжът шофираше и оставяше следи от драскотини по пътя зад себе си. 

Преди инцидента на 11 май бъдещият шофьор бил пиян и микробусът се въртял наляво-надясно по двулентов път. Докато колата спре, предната джанта също е паднала, пише Daily Star. Полицията направи дрегер на Холмууд и установи, че алкохолът му е почти два пъти над допустимото.

Микробусът е имал всички гуми, когато е напуснал дома си в Гейтсхед, каза той, но докато стигне до Катън, западно от Хексъм, са му останали само две гуми, каза Нюкасълският съд. Мъжът обаче продължил да шофира, докато полицията не го спряла.

Шофьор карал без гуми, пиян шофьор, хвърчали искри, драскал асфалта, спрян от полиция, дрегер, карал 45 км без гумицял екран
Мъжът продължи да шофира, докато полицията не го спря. Снимка: Northumbria Police

Изцепката на пияния британец била забелязана от шофьор на линейка, който наблюдавал как колата се плъзга по А69 с 96 км в час.

"Шофьорът на линейката следваше микробуса и забеляза, че предницата му е ниско до земята, оставя драскотини по пътната настилка и се люлее наляво-надясно. Скоростта на микробуса беше от 65 до 96 км в час, той ускори, след което забави скоростта". На A69 шофьорът на линейката усетил миризмата, която сметнал за горяща спирачна накладка или съединител. Когато продължи да шофира, стана ясно, че искри хвърчат от предното колело, а гумата е изпусната и пияният се е возил на джанта", каза прокурорът Нийл Палистър.

Шофьор карал без гуми, пиян шофьор, хвърчали искри, драскал асфалта, спрян от полиция, дрегер, карал 45 км без гумицял екран
Докато микробусът продължаваше да се движи, части от конструкцията се откъснаха и паднаха на пътя

Докато микробусът продължавал да се движи, части от конструкцията се откъснали и паднали на пътя. Получил сигнал за опасно шофиране, пътен полицай чакал на кръстовището с магистрала А1.

„Той видя буса да се движи и забеляза искри, излизащи от двете близки колела, микробусът беше силно наклонен към близката страна и се движеше с ниска скорост. Той караше на две колела и от близката страна излизаше дим, предната джанта се беше откъснала, оставяйки само спиците и двете колела нямаха гуми. Когато обвиняемият излезе от колата, той очевидно беше в нетрезво състояние", добави Палистър.

Холмууд се призна за виновен за безразсъдно шофиране и шофиране под въздействието на алкохол и беше осъден на девет месеца пробация с 12 месеца рехабилитация и 150 часа неплатен труд. Освен това му е забранено да шофира за 18 месеца и ще трябва да се подложи на обстойни повторни изпити.