Нито испанското правителство, нито Европейският съюз, нито Северноатлантическият алианс се готвят за война, въпреки факта, че са наясно, че завоевателната война на Русия продължава в Украйна. Това заяви испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Министърът подчерта, че испанците са „много добре наясно“, че „нито Европейският съюз, нито НАТО, нито, разбира се, Испания, нито испанското правителство се готвят за война“, тъй като „нито един от съюзите, в които е Испания член, не е нападателен съюз, всички те са отбранителни съюзи."

„Испанците знаят много добре какво се случва в Европа сега: има агресивна война от страна на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, страна като Русия, чиято функция трябва да бъде да пази мира и сигурността в целия свят“, добави министърът.

Според него това е причината правителството да помага на Украйна, каза той, защото Испания не може да позволи „войната да се върне в Европа като начин за разрешаване на конфликти между държавите“, съобщава La Vanguardia.

„Ако една агресивна война е успешна, то утре всеки от нас може да бъде заплашен от съсед, който иска част от неговата територия, неговия суверенитет и следователно светът ще стане по-опасен“, подчерта той.

По отношение на възможността за изпращане на европейски войски, за да помогне на Украйна да се защити от Русия, както заяви френският президент Еманюел Макрон, външният министър отбеляза, че „Испания със сигурност не обмисля възможността да изпрати войски в Украйна и нямам информация, че някоя страна в момента обмисля възможността за изпращане на войски в Украйна“.

Освен това той подчерта, че „Украйна също не моли за разполагане на войски, тя моли за хуманитарна помощ, тя моли за военна помощ и това е, което ние предоставяме, както от Европа, така и от испанското правителство.“