Видео, заснето на борда на самолет от един от пътниците, обиколи интернет пространството. Съдейки по кадрите, целият полет е бил придружен от боен изтребител.

Както разбра The Times, Испания е предупредила екипажа на боен самолет след шега от британски турист, изпратена до приятели в Snapchat.

През лятото на 2022 г. младежът отлетял от Великобритания за Менорка, Испания. В чат с приятели туристът казал, че е член на талибанската терористична организация. Освен това младежът се пошегувал, че е внесъл бомба в самолета и ще я взриви по време на полета.

В резултат на това съобщението е предадено по WI-FI, прихванато е и веднага е стартирана спешна операция. Изтребител на испанските ВВС излетял.

Когато военните разбрали, че това е шега, задържали туриста, като го обвинили в нарушаване на обществения ред. Сега испанските власти настояват туристът да плати глоба от 100 хиляди лири стерлинги.

Британецът обясни, че в училище често го наричали талибан, така че шегите били на място.

„Не мислех, че това ще изплаши хората в полета, защото съобщението беше изпратено до чат на приятели“, каза той, цитиран от медиите.

Между другото, съдът не се събра цели две години. Оказа се, че туристът е непълнолетен, испанските власти чакат да поискат от него компенсация за разходите на Министерството на отбраната.