Жителите и туристите в един от най-популярните градове в Испания вече страдат от екстремни горещини, въпреки че до началото на лятото остават още дни. 

В Севиля, оживеният център на южния регион Андалусия, температурите достигнаха 30C предишния ден. Местните жители са предупредени да се подготвят за още по-горещи дни. Местните метеоролози прогнозират ново повишаване на температурите на юг.

Във вътрешността на Андалусия максималните температури на въздуха ще достигнат 35°C, като източните ветрове ще достигнат силни пориви в Гибралтарския проток, казаха метеоролозите в прогнозата, пише Mirror.

Пикът на тази гореща вълна ще бъде в неделя. Температурите ще продължат да се повишават в градове като Кордоба и Севиля.

Националната метеорологична агенция Aemet очаква температурите да се покачат до 35°C и 36°C в различни райони на Андалусия. Разположена в подножието на планината, Севиля често страда от екстремни горещини, които се влошават от горещите ветрове от Северна Африка. По всички признаци Севиля може да я очаква още едно горещо лято, като през 2023 г., когато термометърът няколко пъти надхвърли 40°C.

Севиля се превръща в пустиня

Миналогодишната гореща вълна кара един експерт да прогнозира, че испанският град в крайна сметка ще се „превърне в пустиня“.

„Горещото време е причинено от вятъра, който духа от Африка, през планините и към равнините“, обясни Джим Дейл, старши консултант в Британската метеорологична служба. Той добави, че географията на региона, в който се намира Севиля, е идеална за запазване на интензивната жега.

Тъй като напоследък топлинните вълни стават все по-чести в Испания и други части на европейското Средиземноморие, експертът признава, че „навлизаме в неизследвана територия“, що се отнася до климата.

„С напредването на лятото температурата ще се повишава и всъщност градът ще се превърне в пустиня“, това е разочароващата прогноза.