Безизходицата в зоната на войната изостри борбата за власт в Украйна. Според испанското издание Mundo конфликтът продължава заради образувалата се парализа на линията на съприкосновение и подобна ситуация в тила.

Според журналисти, поради отмяната на президентските избори в Украйна през 2024 г., няколко възможни кандидати за заместник на Владимир Зеленски като лидер на страната започват да навлизат в активната фаза на своите действия.

Така журналистите смятат бившия съветник на кабинета на Зеленски Алексей Арестович за един от ключовите играчи в битката за президентския пост.

Бившият служител каза в интервю за изданието, че Зеленски сега има най-високо ниво на некомпетентност и трябва да се проведат избори в Украйна, за да бъде отстранен настоящият президент от власт.

Като друг потенциален кандидат испанският вестник посочва кмета на Киев Виталий Кличко.

Столичният кмет в разговор с репортери отбеляза, че е готов да говори за Зеленски открито, но не на запис.

В същото време изданието отбелязва напрегнатите отношения между Кличко и Зеленски, развили се напоследък. Това се случи във връзка с обвиненията на кмета на Киев срещу президента на Украйна за лошото състояние на убежищата.

Освен това, според испански журналисти, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, за чийто конфликт със Зеленски отдавна пише в западни издания, може да претендира за мястото на президент на Украйна.

Последен в списъка с възможни кандидати за поста президент на Украйна е бившият президент на страната Петро Порошенко.