Предстои ни ново затваряне, а с това предстои и обичайното мрънкане. Наблюдаваме протести на родители, които искат присъствено обучение, оставяйки на заден план живота и здравето на първо място на децата си, сетне и на всички останали. Впрочем такива имало и в Милано днес. Но вижте тази снимка, която показва, че който иска и има желание да учи, то той ще намери време и начин.

Това написа жена в една от групите във Facebook, за да разкаже историята на едно момиченце, която според нея е вдъхновяваща. 

Това момиченце живее в малко населено място в Италия, където заради затварянето няма присъствено обучение. Майката на детето е здравен работник и не може да бъде с него, но бащата, който отглежда 350 кози, води детето си на пасището на 1000 м надморска височина, където сред природата ученичката присъства на онлайн уроците. Детенцето споделя, че слагат масата и столчето, че дори се налага да сложи камъче на тетрадката си заради силния вятър, но се чувства щастлива, че учи сред природата, а това я вдъхновявало да пише за преживяното.

Това е историята на Фиамета, която ходи на уроци на разстояние от 1000 метра височина, заобиколена от кози насред природата, и тя вече обикаля из мрежата. 10-годишното момиче е записано в четвърти клас на началното училище в Мецоломбардо, Трентино, и тъй като училището ѝ затвори заради ограниченията на Covid-19, тя следва баща си на паша, където отглежда 350 кози.

Мама работи като социален здравен оператор и затова не може да я вземе със себе си: ′′Сутрин слагаме компютъра си на плоска маса, имам и стол. Включваме компютъра, за да мога веднага да вляза във видео урок, приготвям тетрадките и дори си слагам камъче, иначе вятърът ще ми обърне страниците. Красиво е, дава ми вдъхновение да пиша и ме прави по-щастлива, а също и заинтересована", казва Фиамета.