Най-малко четирима полицаи бяха ранени при безредици в Хага, Нидерландия, след като съперничещи групи от еритрейци изгориха коли, вандализираха сгради и хвърляха тухли по полицията, превръщайки холандския град във военна зона.

Битката по улиците на Хага започна, след като две враждуващи групи от еритрейци се сблъскаха заради политически различия. В родината им, малка държава в Източна Африка, един и същи президент управлява вече 31 години. А населението е подложено на репресии, пише Dutch News.

Десетки бунтовници започнаха да палят коли и разрушиха Операта и бизнес центъра на улица Фрутвег.

„Нещата са сериозно извън контрол“, каза снощи говорителят на общината в Хага Робин Мидел.

Полицията съобщи, че двама полицаи са получили наранявания на ръцете по време на бунта, трети е с избити зъби, а четвъртият е бил блъснат от полицейска кола в хаоса.

Служителят каза, че група, лоялна към правителството на Еритрея, е провеждала митинг, когато са били нападнати от група еритрейци, протестиращи срещу правителството на африканската държава.

Уличният бой в крайна сметка ескалира в мащабни безредици. Еритрейците бяха с якета с качулки, а някои покриха лицата си с шалове и балаклави.

Нидерландският журналист Оуен О'Брайън сподели кадрите в X и написа: "Бунтовниците нахлуват в Операта. Прозорците са счупени, опитват се да влязат. Пожарникарите не успяха веднага да потушат огъня." Репортерът потвърди, че залата на операта е силно пострадала, както и цялата сграда.

Ян ван Занен, кметът на Хага, разреши на полицията да използва сълзотворен газ. Кметът също издаде заповед за извънредно положение в района на Фрутвег, където започнаха сблъсъците.

Говорителят на полицията Кристиан ван Бланкен каза, че не може веднага да каже дали има ранени и дали бунтовниците са арестувани.

Антиимиграционните настроения вече са високи в Нидерландия, като крайнодесният лидер Герт Вилдерс, който спечели последните избори в страната през ноември, каза в X: „Защо на половината свят е позволено да идва тук и те се бият помежду си, хвърлят камъни по полицията и палят колите им? Искам да бъда министър-председателят, който най-после ще въведе ред."

Според официални данни на правителството в Нидерландия живеят около 25 000 еритрейци.