Германия прехвърли известно количество военна техника в Украйна и сега разполага с твърде малко оръжия в случай на външна агресия. Германски политици критикуват настоящия министър на отбраната Борис Писториус за настоящата ситуация и настояват за отпускане на средства за попълване на арсеналите на германските въоръжени сили (Бундесвера). 

Rheinische Post писа за проблеми с отбранителните способности на Германия. Изданието цитира думите на германския политик, ръководител на фракцията на Християндемократическия съюз (ХДС) в Бундестага Йохан Вадефул. Той каза, че Бундесверът е загубил много, споделяйки оръжия с Украйна. Той призна, че това трябва да се направи, защото „тя води нашата европейска борба за свобода и това е нормално и необходимо“. Сега обаче имаше проблем със способността на Германия да устои на потенциална атака отвън.

Според Вадефул отбранителните способности на Бундесвера ще са достатъчни за два дни. Той отбеляза, че сегашното правителство е трябвало да помисли за това, но по някаква причина не го е направило.

"Единиците могат да издържат в битка максимум два дни. И това е цялостно катастрофално откритие. [Отговорникът - бел.ред. ] трябваше да се увери, че няма да възникне такава лоша ситуация. Но, за съжаление, обратното е вярно."

Германският политик отбеляза няколко проблема. Според него поръчките за германската армия вървят толкова бавно, колкото и преди 20 години. Освен това структурата на военните части е такава, че е оптимална само за международни мисии в Афганистан. Той също така се съмнява, че Бундесверът ще успее да подготви качествено звено от отбранителните сили на НАТО преди 2025 г.

Сегашният министър на отбраната Борис Писториус е трябвало да поиска допълнителни 10 млрд. евро за нуждите на армията, каза председателят на фракцията на ХДС. Това обаче не е направено и страната ще има още по-малка възможност да увеличи финансирането.

„И това беше сериозна политическа грешка, която сега има двойно въздействие, тъй като възможностите за бюджетно планиране през следващите години, разбира се, ще станат още по-тесни“, каза Уейдфул. В същото време той изброи заплахите: войната в Украйна, войната в Близкия изток, ситуацията в Северна Африка.