Телефонните и интернет измамите са доходоносен източник на средства за хитри престъпници. И докато в България се хвърлят пари от тересата да се помогне за полицейска операция, то във Великобритания явно даваш пари на кинозвезди.

Потребителите, които ползват сайтове за запознанства на Острова, са били предупредени за опасностите от фалшивите профили на знаменитости, след като жена беше заблудена с хиляди паунди от "романтичен" измамник , представящ се за холивудската звезда Николас Кейдж. 

Жената е вярвала, че си пише във Фейсбукс актьора, носител на "Оскар", и загубила около £10 000, пише SkyNews

Още по-нелепото е, че мнимият Кейдж е помолил жената да му преведе значителната сума, с обяснението, че парите са му необходими по „данъчни причини“.

Чак когато жежата е загубила връзка с "актьора" е решила, че може да става дума за измама и сигнализира на полицията.

Съобщенията за романтични измами са се увеличили драстично по време на пандемията, но тъй като много жертви са твърде засрамени, те често не съобщават за случаите.

През миналата година във Великобритания са били докладвани над 9000 случая на подобни измами. Броят на жертвите се е увеличил с близо 30% по време на локдауна.

80% от жертвите на любовни измами, за които се знае, са на възраст над 60 години - включително една жертва, която е била на възраст над 90 години.