Язовците, ровещи се под железопътните релси, повредиха железопътния трафик в Нидерландия, причинявайки отмяна на влакове и затваряне на линии. 

Линията между Den Bosch и Boxtel в южната част на страната беше затворена във вторник, след като бозайниците прокопаха под релсите, съобщава BBC News. Властите казаха, че не е ясно колко дълго ще продължи проблемът, тъй като язовците са защитен вид в страната.

Джон Уопен, главен изпълнителен директор на ProRail, компанията, която поддържа холандската железопътна мрежа, каза, че това е вторият път за седмица, в който движението е спряно поради активност на бозайници. Той каза, че може да отнеме значително време за разрешаване на проблема, тъй като операторите на влаковете се нуждаят от разрешение да преместят животните или да нарушат местообитанието им.

Одит, извършен през последните дни, показа, че язовците са станали много по-активни в копаенето, което пряко се отразява на безопасността на релсите, каза ProRail. Поради такива тунели транспортните пътища могат да провиснат, което застрашава безопасността на железопътния трафик.


Железницата планира да построи пясъчна могила, където язовците могат да копаят собствения си дом. Снимка: Pixabay

Маршрутът Den Bosch-Boxtel-Eindhoven е важна връзка север-юг и трафикът на пътници и товари по тази линия ще бъде прекъснат поне до следващия вторник.

Изданието отбелязва, че този месец в северната част на Нидерландия язовци са копали и под железопътните релси в района на Молкверум в провинция Фризия, в резултат на което движението по една от линиите е спряно за месец.

Железницата планира да построи пясъчна могила, където язовците да могат да копаят собствения си дом.

Превод: GlasNews