Колкото по-късно започнат мирните преговори между Русия и Украйна, толкова по-зле ще бъде за Киев, защото през последните седмици и месеци успехът на Руската федерация на бойното поле „стана очевиден за всички“. 

Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто по радио Kossuth, цитирано от руското издание РИА Новости.

"Вече няколко месеца чувам на срещи на външни министри, че украинците се опитват да спечелят позиция на бойното поле, от която биха могли по-изгодно да започнат преговори. През последните седмици и няколко месеца на всички стана ясно, че този сценарий не е съществувал и ако е съществувал, значи се е провалил. Времето определено е на страната на Русия, руснаците са успешни на бойното поле. Колкото по-късно е прекратяването на огъня и започнат преговорите, толкова по-зле ще бъде за Украйна", каза Сиярто.

Изданието отбелязва, че по радиото ръководителят на унгарското външно министерство е подчертал, че „НАТО е отбранителен съюз, а не атакуващ“ и „няма за задача да напада никого“.

"Затова искрено се надявам, че сред страните от НАТО всички ще могат да се държат отговорно през следващия период. Изявленията, които западноевропейските политици правят едно след друго, са изключително безотговорни, защото в такава напрегната ситуация, не само действия, но и думите са опасни“, подчерта той.