Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в профилите си в социалните мрежи, че се завръща от Турция заедно с военнослужещи, които са защитавали "Азовстал" и след като са били освободени от руски плен по сделка за размяна, се намират в тази страна.

"Прибираме се у дома", написа Зеленски и публикува снимка, на която е в един самолет с украинските воини Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко и Денис Шлега. "Те най-накрая ще бъдат със семействата си", добавя Зеленски в Telegram.

Русия размени защитници на "Азовстал" срещу Медведчук и 54 свои пленници СНИМКИ

Според условията на сделката, сключена с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган, петимата украински командири трябваше да останат в Турция до края на войната "в пълна безопасност и комфорт", но президентът Зеленски очевидно е убедил турския си колега да им позволи да се приберат у дома, информира News.bg.

Петимата военни защитаваха "Азовстал" в Мариупол около два месеца, като на 16 май 2022 получиха заповед да съхранят живота си и да се предадат на руските военни. Около завода бяха евакуирани около 1700 военни, част от които все още се намират в руски плен.

11 души са ранени в мелето на АМ Тракия

Петимата изтъкнати военни се намираха в Турция при сключено споразумение за обмен, като в сделката за размяна тогава руският президент Владимир Путин включи и "своя кум" Виктор Медведчук. Самата размяна, която не беше 1:1 предизвика сериозно недоволство в самата Русия.