Компенсация от 2 хиляди евро ще изплати компанията концесионер на магистралния околовръстен път на Атина "Атики Одос" за всеки от автомобилите, които бяха блокирани тази нощ на пътя заради обилния снеговалеж в района, съобщава "Катимерини".

Компенсацията е била поискана от премиера Кириакос Мицотакис и компанията се е съгласила.

Според оценки, съобщени от говорител на правителството, тази сутрин на пътя са били блокирани поне 1200 автомобила, в които все още е имало около 200-300 души.

Кошмар в Гърция! Шофьори на автомобили и камиони са блокирани на магистрала СНИМКИ

Цяла нощ части на гражданската защита и на армията са работили за освобождаване на блокираните на пътя превозни средства, някои от които са останали в снега в продължение на 20 часа. В операцията са участвали 232 спасители с 38 коли и 3 специални машини. На блокираните са били раздадени 1040 одеяла, 4500 бутилки вода, 570 порции храна, 120 сандвича, 200 кроасана, 160 шоколада и 40 коняка. Все още блокирани остават стотици превозни средства. Около 300 души са били превозени с влак до хотели на международното летище "Елефтериос Венизелос".

На атинското летище "Елефтериос Венизелос" много полети се извършват със закъснение, а други са отменени.

Съобщава се и за прекъсвания на електроснабдяването на много места, включително в Атина, заради претоварване на трансформаторите. Властите се безпокоят и от нарасналото общо потребление на електроенергия, въпреки че работят всички налични мощности. Вчера потреблението е достигнало до 8700 мегавата, а днес се очаква да бъде още по-високо. Днес цената на електроенергията на едро в Гърция е 280,81 евро на мегаватчас или с 16 процента по-висока от вчера.

Продължават проблемите и на остров Евбея с много ниски температури, снеговалежи и прекъсвания на електрозахранването.

Гражданската защита е в повишена степен на тревога в столичната област Атика, както и в Евбея, Беотия, Цикладските острови, Крит, Спорадите и Додеканезите, съобщи АНА-МПА.

В тези райони са затворени училищата, както и частните предприятия с изключение на хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и другите услуги със значение за преодоляване на последствията от лошото време

Не се извършват курсовете от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион заради силните северни ветрове, които в Егейско море достигат до осма-девета степен по скалата на Бофорт.

Към островите в Аргосароническия залив пътуват само фериботи от затворен тип.

Не пътуват и корабите по линиите Агия Марина - Неа Стира и Керамоти - Тасос.

Гърция и Турция в снежно бедствие – блокирани хора, блокиран живот ВИДЕО