В Северно море, на 27 км от холандския остров Амеланд, се запали автовозът Fremantle Highway. Един човек е загинал при пожара, а няколко други са настанени в болница с наранявания и отравяне с изпарения.  

Магистрала Fremantle, пожар на кораб, пожар на корабцял екран
Екипът не успя да изгаси пожара сам Снимка: kustwacht.nl

Под флага на Панама плава Fremantle Highway с дължина 199 м и водоизместимост 18 500 тона. В трюмовете си превозвали 2857 нови коли от германския Бременхафен до Египет.

Магистрала Fremantle, пожар на кораб, пожар на корабцял екран
Спасителите евакуираха 23-ма членове на екипажа от кораба Снимка: kustwacht.nl

25 автомобила на борда са електрически и именно запалването на един от електрическите автомобили е причинило пожара, съобщава Ройтерс. Първоначално екипът се опита сам да потуши пожара на кораба, но не успял и се наложило да изпрати сигнал за помощ.

Пристигналите на мястото на катастрофата спасители евакуираха 23-ма членове на екипажа с хеликоптери и лодки. Те планирали да кацнат на кораба с противопожарна бригада от хеликоптер, но огънят бързо се разпространил из целия кораб и се смятал за опасен.

Опитите за потушаване на огъня на кораба засега са неуспешни - успяха само да го изтеглят далеч от натоварените морски пътища. Възможно е Fremantle Highway да потъне, защото щетите по кораба са сериозни.

Превод: GlasNews