Новородено бебе почина, след като лекар умишлено причинил смъртта му. Медикът скочил върху корема на майката, като през това време отправял расистки обиди към нея.
 
Майката, която е от ромски произход, споделя, че аутопсията не е успяла да установи действията на лекаря. В заключение е описано, че смъртта е настъпила от насилствено раждане.
 
Инцидентът е от северозападна Сърбия. Лекарят е арестуван, а от болницата в Сремска Митровица казаха, че майките могат да доведат партньор за раждането, за да бъдат по-спокойни.
 
Активистите в региона казват, че жените често страдат от насилие от страна на медицинския персонал поради патриархалните ценности и слабата правна система.

Групата Крени-Промени е събрала повече от 190 000 подписа, призоваващи за реформи, които ще позволят на жените да водят приятел или член на семейството си на раждането.
 
„Това е призив да защитим всички бъдещи майки, за да могат да се чувстват по-сигурни и да родят в по-добра и по-малко стресираща среда“, каза Марина Павлич, изпълнителен директор на групата.
 
През 2015 г. проучване установи, че 10% от сръбските жени не искат да имат второ дете след травматични преживявания в болницата по време на първото им раждане.
 
Повече от 60% казват, че не се чувстват защитени по време на раждане и смятат, че не са наясно с процедурите, които лекарите извършват.
 
Министърът на здравеопазването Даница Груичич каза: „Акушерското насилие е недопустимо. Специално внимание и грижа трябва да обърнем на бременните жени и родилките.“

Превод: GlasNews.bg