След безредиците във Великобритания, крал Чарлз призова за взаимно уважение и разбирателство, съобщи говорител на Бъкингамския дворец. Това е първа реакция на монарха от началото на безредиците миналата седмица.

Кралят благодари на полицията и другите служби за спешното реагиране и за тяхната работа по време на вълненията.

Той приветства начина, по който общностните групи успяха да сдържат "агресията и престъпните действия от страна на малка група лица", според говорителя. "У Негово величество остава надеждата, че общите ценности на взаимното уважение и разбирателство ще продължат да укрепват и сплотяват нацията", добави той.

Чарлз Трети разговаря по телефона с премиера Киър Стармър и с полицейски ръководители, информира БТА. Хиляди служители от специализираните подразделения на органите на реда ще останат на дежурство в почивните дни, в случай че безредиците се възобновят след тридневното затишие. 

Безредиците избухнаха от фалшиви новини в интернет за идентичността на младия мъж, убил три деца в Англия.

Трето дете загина след кървавата атака

 

Това подпали гнева на поддръжниците на крайнодесни идеологии. Както пише АРД - съществуват слухове, съгласно които предполагаемият извършител е мюсюлманин и кандидат за убежище. Докато по данни на полицията той е роден в Уелс, неговите родители са от Руанда. Сведения за неговата религиозна принадлежност засега няма, но медиите пишат, че бил от християнско семейство.

Германската обществено-правна медия посочва, че заподозряните под 18 години във Великобритания принципно не се назовават поименно. Но в този случай съдията изненадващо е разпоредил заподозряният да бъде идентифициран, за да се противодейства на разпространяването на фалшиви информации. Въпреки това безредиците не секват.