Въпреки санкциите срещу Русия, френска компания, базирана в Шатору, продължава да доставя авионика за руски самолети на висши военни и политически фигури. 

Продуктите на авиониката на компанията включват усъвършенствани системи, които контролират различни аспекти на полета от пилотската кабина, от осветлението на пилотската кабина до системите за комуникация и данни. Тази технология е инсталирана от френския филиал на американската група Astronics, известен като PGA.

„За оборудване, модернизация или поддръжка на самолетите на висши служители и олигарси на Русия, руските власти се обръщат към специалистите на компания, базирана в сърцето на Франция, в Шатору, на няколко хиляди километра от Москва. Тази компания е дъщерно дружество на американската група Astronics, чийто централен офис се намира в щата Ню Йорк и който е специализиран в авиониката“, отбелязва в свое разследване френският вестник Le Parisien.

„Путин, Медведев, Шойгу и други членове на руския режим вече могат да се възползват от напредналата френска технология, която осигурява сигурни и надеждни комуникации за техните мобилни телефони“, пишат авторите на статията.

Бизнесът с руски клиенти не само не спря поради наложените санкции, но и продължи да се разширява. Според журналисти компанията е спечелила между 4 и 5 милиона евро, което съответства на оборудването на седем самолета.

Сред самолетите, за които е доставено оборудване, са Ил-96 и Сухой 100, използвани от висшето руско ръководство. Тези самолети се използват по-специално от ръководителя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, руския министър на отбраната Сергей Шойгу и президентския говорител Дмитрий Песков, както и някои други високопоставени служители, заедно с ръководството на ФСБ и дори президента на Русия Владимир Путин, който има собствен Ил-96.

За да заобиколят санкциите, разследването установи, че PGA изпраща своето оборудване в контейнери, пълни с камери, кабели и електронно оборудване, на компания с работилница в стара съветска база близо до Ереван, столицата на Армения.

Тази схема обаче се натъкна на проблеми след охлаждането на отношенията между Русия и Армения. Сега кутиите просто се изпращат от Ереван до Москва, където системите са инсталирани на тайно летище. Тази информация е разкрита благодарение на тракер - проследяващи устройства, прикрепени към товара. Плащанията към френската компания PGA се извършват през Дубай, в ОАЕ.