Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини днес Украйна, че е изпратила 15 000 военнослужещи в пограничния район между двете държави, за да изградят отбранителни съоръжения и да проведат разузнавателни дейности - действия, които той нарече "провокации".

В изявление, разпространено от държавната новинарска агенция БелТА, Лукашенко каза, че украинското подразделение, пристигнало на границата, е блокирало пътищата и е започнало изграждането на контролно-пропускателни пунктове и огневи позиции.

Путин готви дъщеря си за свой наследник

"С една дума, Украйна не само се е барикадирала, но и е построила стена. Непрекъснато следи с оптически, радиоелектронни и радиотехнически средства нашата територия, войски и обекти", заяви беларуският президент. "Често с безпилотните си самолети нарушават линията на държавната граница. И в същото време се тревожат и безпокоят: "О, не позволявайте на Беларус да влезе във войната. И постоянно има провокации по границата", каза Лукашенко.

Украинските власти засега не са коментирали твърденията на беларуския президент.

През февруари Лукашенко позволи на близкия си съюзник Русия да използва Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна. Въпреки това той уверява, че Беларус не е страна в конфликта и че нейните въоръжени сили не участват във войната, информа "Нова". Днес Лукашенко заяви, че Беларус само не позволява бойните действия да се разпространят на нейна територия и тя да стане мишена на "нападение под прикритието на специална военна операция от страна на Полша, Литва и Латвия".

Шефът на ГРУ: Готвят отстраняване на Путин

"Както вече казах, никой няма да стреля по руснаците в гърба от територията на Беларус", добави той.

Трите западни съседки на Беларус са част от трансатлантическия военен алианс НАТО, който подпомага Украйна да се защитава от Русия чрез предоставянето на оръжия и разузнавателни данни, но твърдят, че няма да вземат пряко участие в конфликта, припомня Ройтерс.