Беларуският президент Александър Лукашенко потвърди, без да иска, днес, че четири военни летателни апарата са били свалени над Русия миналата седмица, близо до границата с Украйна и Беларус, като заяви, че Минск вече е реагирал на това, като е поставил въоръжените си сили в състояние за завишена тревога, предаде Ройтерс.

Инцидентът със самолетите стана в момент, в който Украйна се готви за контраофанзива срещу руските сили.

Авторитетното руско издание "Комерсант" съобщи в събота, че руски машини - в това число бомбардировач Су-34, изтребител Су-35 и два хеликоптера Ми-8 - са били свалени при засада близо до Клинци в руската Брянска област. Машините е трябвало да извършат атака по цели в Черниговска област в Украйна. Руската агенция ТАСС съобщи в събота, че руски военен самолет Су-34 се е разбил, но без да уточнява причините. Като се позова на службите за реагиране при извънредни ситуации, агенцията също така съобщи, че пожар в двигателя е довел и до разбиването на хеликоптер.

Днес беларурската държавна медия "Пул первово", съобщи в канала си в Телеграм, че Лукашенко е посетил командна база на военновъздушните сили. Медията го цитира да казва: "Три дни след събитията близо до нас, имам предвид в Брянска област, където четири самолета бяха свалени, ние сме принудени да реагираме. Оттогава ние, нашите войски, са поставени в състояние на висока степен на тревога".

Визитата на Лукашенко в базата е първата публична изява на беларуския лидер от почти седмица насам, заради което дори се появиха спекулации за здравето му.