Френските власти планират да поискат от Москва да спре военните действия за времето на Олимпиадата. Президентът Еманюел Макрон говори за това по време на интервю с репортери.

Журналистката Наталия Мосейчук попита Макрон за прекратяването на огъня по време на Олимпийските игри.

Припомняме, че тази година Олимпиадата ще се проведе във Франция - от 26 юли до 11 август. Макрон планира да се обърне към Москва с искане за спиране на военните действия в Украйна.

„Да, ще ги попитаме“, отговори френският лидер.

Руското външно министерство вече отговори на изявлението на Макрон. Представителят на Министерството на външните работи Мария Захарова в телевизионния канал Solovyov Live TV отбеляза, че Макрон си противоречи. Френският президент едновременно говори за примирие и за изпращане на войски в Украйна.

Според ТАСС руските треньори също са реагирали остро на думите на френския президент. Така Ирина Винер, ръководител на Всеруската федерация по художествена гимнастика, смята, че този въпрос трябва да бъде решен от президента на Русия.

Валентина Родионенко, старши треньор на отбора по художествена гимнастика, припомни, че Франция изобщо не трябва да бъде домакин на Олимпиадата.

Според нея френският президент допуска възможността да изпрати войски на територията на чужда държава, което означава, че няма право на Игрите.

Елена Вялбе, старши треньор на руския отбор по художествена гимнастика, каза, че не се интересува от предложенията на Макрон и „не й пука за него“.