Повече от 50 души бяха ранени при среднощна ракетна атака срещу Киев - най-големият брой ранени при подобно нападение от месеци насам и още една демонстрация на засилващия се военен натиск от страна на Русия, предаде Франс прес.

Украйна е принудена да се отбранява след неуспеха на лятната си контраофанзива, още повече че Западът, начело със САЩ, сега се колебае за размера на политическата, военната и финансовата подкрепа, която да окаже на Киев, посочва АФП.

Украинската противовъздушна отбрана свали десетте балистични ракети, изстреляни около 03:00 ч. местно време срещу Киев, но отломките им паднаха в жилищни райони, включително върху педиатрична болница. Не се съобщава за жертви и болницата продължава да функционира.

По данни на украинското здравно министерство обаче 53 души са били ранени в целия град, като 20 от тях са били настанени в болница, включително две деца. От месеци насам Киев не е регистрирал подобен брой ранени.

Атаката вероятно е била извършена с ракети 48Н6, заяви ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Според съобщения в украинските медии само противовъздушните системи "Пейтриът" и САМП/T са способни да унищожават такива ракети, а Украйна разполага само с четири подобни системи.

Освен това късно във вторник по Одеса бяха изстреляни най-малко девет руски дрона "Шахед", които също са били свалени.

Близо до това голямо пристанище в Южна Украйна беше разрушен голям хангар, в който е имало камиони и автомобили, а наблизо бяха открити отломки, които вероятно са от дрон "Шахед", съобщи репортер на АФП.

"Оказа се, че при свалянето на дроновете не всички са били напълно унищожени", заяви Наталия Гуменюк, говорителка на армията в южната част на страната.

По думите ѝ една работилница за ремонт на автомобили се е запалила, като са пострадали двама служители. Друг дрон е поразил пристанищни съоръжения, които вече няколко пъти са били обект на нападения.

Русия засега не е коментирала тези удари. Руското министерство на отбраната обаче заяви вчера, че самолети, дронове, ракети и артилерия са унищожили складове за боеприпаси и обекти за производство за дронове, без да уточнява кога и къде е станало това.