62-годишен мъж от Магдебург, Германия, каза, че е получил десетки ваксинации срещу COVID-19 в продължение на 29 месеца по „лични причини“ и никога не е забелязал никакви признаци на инфекция.  

Според изследователи от университета Ерланген-Нюрнберг мъжът е получил 217 ваксинации в опит да предпази тялото си от опасния вирус, пише Mirror.

Пишейки в Lancet Infectious Diseases, учените отбелязват, че 62-годишният жител на Магдебург не е имал индикации, че някога е бил заразен с COVID-19 и не е докладвал никакви странични ефекти, свързани с ваксината. Изследователите научиха за този човек от репортаж във вестник и попитаха дали е възможно да проучат реакцията на тялото му на множество ваксинации.

„Чухме за неговия случай от статии във вестниците. След това се свързахме с него и го поканихме да се подложи на различни тестове в Ерланген. Той се съгласи с голям интерес“, каза д-р Килиан Шобер.

Според екипа има 130 такива ваксини, които са официално потвърдени, включително осем различни ваксини.

„Фактът, че не са настъпили забележими странични ефекти въпреки тази необичайна свръхваксинация, показва, че лекарствата се понасят добре“, добави д-р Шобер.

Изследователите са разгледали предишните кръвни тестове на мъжа и са анализирали кръвни проби, получени от последващи ваксинации. Те открили, че имунната му система функционира напълно. Определени имунни клетки и антитела срещу вируса, който причинява COVID-19 (Sars-CoV-2), присъстват в значително по-високи нива в сравнение с хората, които са получили само три ваксини.

„Като цяло не открихме никакви доказателства за отслабване на имунния отговор, точно обратното“, добави един от водещите автори на изследването Катарина Кочер.