ЦИК обяви, че е изгубила връзка с цяла секционна комисия в Лондон. Това е и причината окончателните изборни резултати да се бавят.

Изчезна цяла секционна комисия в Лондон

"Опасявам се, че става въпрос за много повече от една секция. Разговарях с десетина изборни доброволци, които ми споделиха, че въпросната секция в Западен Лондон е получила контролна разписка. Това означава, че нейните документи и отчети се намират в ЦИК. Има още една секция - в Лутън, която не е получила контролна разписка", разказа кореспондентът на Нова тв в Англия Павлина Трифонова.

В нощта срещу понеделник от ЦИК не са отговаряли на нито един от посочените телефони, а членовете на секцията споделили, че се притесняват и затова посетили посолството ни в Англия.

"Няма изчезнала секция. Има несвършена работа от ЦИК. Председателят и секретарят на секцията са чакали до сутринта. Нямаме информация защо се бавят документите при положение, че гласуването беше машинно. Няма кой да стои и да чака ЦИК почти 30 часа", заяви Цанка Петрова, член на СИК - Илинг, Лондон.

Едва трима души от Централната избирателна комисия е трябвало да обработят протоколите от 135 секции.

Именно заради тези драми - българите във Великобритания искат да им бъде дадена възможността и за дистанционно гласуване.

Вече съществува и петиция от доброволци до новия парламент с подобно искане, а в социалните мрежи се обсъжда и протест пред посолството на България в Лондон.

Вече е ясно, че активността на гласувалите във Великобритания наши сънародници е съпоставима с тази от предните избори.

Над 33 000 българи са дали гласа си в 135 секции на Острова.

При обработени 82% от протоколите, постъпили в ЦИК от Обединеното кралство, резултатът показва убедителна победа на "Има такъв народ" с 49,76% процента от гласовете.

Втора сила във Великобритания е "Демократична България" с 21,12%, а трета - ПП "Възраждане" с 8%.