Напоследък жителите на град Омаг в графство Тайроун, Северна Ирландия, страдат от постоянен бръмчащ шум, особено през нощта. В отговор на множество оплаквания местният съвет потърси помощта на добри експерти, за да открие причината за това явление.

Докладите показват, че мистериозното бръмчене се разпространява в голяма област, което предизвиква безпокойство сред местните жители. Съветникът от партията на Алианса Стивън Донъли повдигна въпроса пред съвета, което доведе до приемането, че наистина има проблем. Точният източник на този тревожен звук обаче остава неуловим.

Първоначалните мисли предполагаха, че проблемът може да е ограничен до определен район, но тъй като повече жители изразиха своите опасения, стана ясно, че целият град е засегнат, пише IFLScience. Донъли предположи, че бръмченето може да се дължи на сезонни фактори или метеорологични условия, подчертавайки необходимостта да се открият фактите, преди да се търси решение.

Звуковата аномалия, обикновено наричана "бум", не е уникална за този град в Северна Ирландия. От 70-те години на миналия век подобни случаи са докладвани в цяла Европа, Австралия и Северна Америка.

Един известен случай е "Taos Hum" в Ню Мексико, където нискочестотно бръмчене обърка жителите през 1993 г. Въпреки многобройните проучвания източникът на бръмченето остана неясен.

Предлагат се различни теории за обяснението му, от механични устройства и шум в ушите до масови психогенни заболявания. Една от често срещаните теории на конспирацията е участието на много нискочестотни радиовълни, използвани от военните. В случая с проблема на Омаг се разглеждат всички възможности, въпреки че Донъли успокоява жителите, че няма признаци за нещо зловещо или свръхестествено.

Въпреки че мистерията около шума може да предизвика спекулации и теории на конспирацията, Донъли съветва да не разчитаме твърде много на подобни идеи. Той вярва, че въпросите, които изглеждат мистериозни, често имат прости, макар и по-малко вълнуващи обяснения. Надява се след време същото да се случи и с нощното бръмчене на Ом.

Докато проучванията продължават, жителите се надяват на решение, което ще върне спокойните нощи в града им. Усилията на научната общност да разбере и преодолее „бръмченето“ продължават неотслабващо, предлагайки потенциал не само за разрешаване на тази местна мистерия, но и за напредък в нашето разбиране за подобни явления по света.