Молдова започна военно учение край контролирания от руски войски Приднестровски регион, съобщава министерството на отбраната в Кишинев. Планирано е маневрите да продължат до петък. По пътищата вече се придвижва военна техника.

Прозападното правителство на Молдова, която граничи с Украйна и като нея се стреми към членство в ЕС, се чувства застрашено от Русия, посочва БТА. Молдова подаде молба за присъединяване към ЕС заедно с Украйна в началото на миналата година - непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в съседната държава, а през юни получи официално статут на страна кандидат.

В четвъртък лидерите на страните от Европейския съюз решиха да започнат преговори за присъединяване и с двете бивши съветски републики, които искат да излязат от орбитата на Москва.

Путин проговори кога ще има мир в Украйна

Миналата седмица ЕС предостави на молдовската армия медицинско и защитно оборудване, високопроходима техника, минотърсачи, дронове и електрогенератори, както съобщиха местни медии.

В петък молдовският парламент прие стратегия за националната сигурност за пръв път от 12 години, включително увеличение на разходите за отбрана.

Президентът Мая Санду заяви вчера, че стратегията е важна стъпка към укрепването на сигурността и стабилността на Молдова. "Имаме си работа с две големи заплахи за националната сигурност - агресивната политика на Русия срещу страната ни и света като цяло и дълбоко вкоренената корупция в Молдова", каза Санду. Стратегията ще бъде от помощ и за процеса на европейска интеграция на Молдова, добави тя.

Русия ще бъде суверенна и самодостатъчна, в противен случай няма да съществува

Русия многократно е предупреждавала държавното ръководство на Молдова да не прави опити да си връща Приднестровието със сила. На международното летище в молдовската столица Кишинев са въведени строги проверки за сигурност, за да се предотврати възможно влизане на руски бойци в Молдова.

Снимката е илюстративна