CNN съобщи, че НАТО разполага с кадри на изстреляна ракета срещу Полша. Телевизионният канал предаде, че Алиансът разполага със запис на изстрелване на ракета на територията на Полша. Експертите смятат, че това позволява не само да се определи траекторията на полета, но и да се открие мястото, откъдето е изстрелян снарядът. Това е възможно, когато става въпрос за зенитна управляема ракета.

Медията уточнява, че НАТО е получила записа на изстрелването от свой разузнавателен самолет, намиращ се в полското въздушно пространство.

Ракетата, паднала в Полша, е изстреляна от въоръжените сили на Украйна

Анализаторите на Avia.pro отбелязват, че благодарение на източника на записа е възможно да се определи сигнатурата и точката на изстрелване на ракетата до момента, в който е започнала да се проследява от радари, както и нейният тип. Фрагменти от ракетите също помагат за това. Записът ще бъде публикуван след приключване на разследването на падането.

Експерти смятат, че ако ракетата беше изстреляна от Русия или Беларус, обвиненията щяха да бъдат отправени веднага. Следователно, вероятно, изстрелването е направено от територията на Украйна. В полза на тази версия говори и почти пълното мълчание на Варшава за инцидента.

Въпреки липсата на запис от военния самолет, все пак в мрежата се появиха видеоклипове, които са записали атаката на полска територия.

 

Ако се докаже фактът на използване на руски ракети на полска територия, тогава Варшава има право да настоява за прилагането на член 5 от Хартата на НАТО.

В него се казва, че ако една от страните от Алианса стане жертва на въоръжено нападение, всички останали членове на организацията могат да смятат това за нападение срещу себе си. В резултат на това могат да бъдат предприети действия, необходими за подпомагане на държавата-жертва.

Анализаторите на Avia.pro отбелязват, че ситуацията на украинско-полската граница е близка до критичната. Тук са разположени много части на НАТО. След падането на ракетите бойни самолети бяха вдигнати в небето над Полша. Това, казват експертите, "предизвиква изключително голяма загриженост".

Войските на НАТО са приведени в бойна готовност

Полският президент Анджей Дуда заяви, че след обстрела на територията на страната всички войски на Алианса вече са приведени в бойна готовност. Той обясни, че решението за това е взето съвместно пред лицето на заплаха за страна членка на НАТО.

След дълго мълчание през нощта полските власти обявиха, че свалените ракети са руско производство. Но въпреки факта, че фактът на изстрелването им от Русия не е потвърден, режимът на бойна готовност, включително от страни извън Европа, е приет.

Посланиците на НАТО ще проведат извънредни консултации по искане на Полша

Полските медии, позовавайки се на канцлерството, съобщават, че президентът Анджей Дуда ще проведе Съвета за национална сигурност на страната. Също така по искане на Варшава днес, 16 ноември, ще се проведе извънредно заседание на Съвета на НАТО.

Основанието е член 4 от Хартата на НАТО. Известно е, че инцидентът вече е бил обсъден от Дуда и президента на САЩ Байдън. Сега полският лидер обсъжда това с украинския президент Володимир Зеленски.

Превод: GlasNews