По предварителни данни ракетата, ударила територията на Полша, е била изстреляна от украински войски, за да бъде свалена руска ракета, съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на американски служители.

„Първоначалните данни показват, че ракетата, ударила територията на Полша, е била изстреляна от украинските сили срещу приближаваща се руска ракета“, съобщава АП. Агенцията допълва, че служителите са предоставили данните при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да обсъждат въпроса публично.

По-рано тази агенция съобщи, че руска ракета е ударила страната.

Самолет на НАТО проследи траекторията на ракета, която избухна в Полша във вторник, 15 ноември, съобщава CNN.

Съобщава се, че информация за траекторията на ракетата е предадена на съответните служби на Полша и НАТО. Не се съобщава откъде е дошла ракетата.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън нарече ниска вероятността ракетите да са били изстреляни към Полша от Русия. Американският лидер отбеляза, че траекторията на ракетите не съвпада с предположението, че са изстреляни от Русия.

Полската страна изложи версия, че падналите на територията на страната ракети са руски. Министерството на отбраната на Руската федерация отрече тези твърдения и нарече обвиненията срещу Русия провокация от страна на Полша с цел ескалация.

По-късно полският президент Анджей Дуда каза на пресконференция, че няма точни доказателства, че ракетата, паднала на полска територия, е руско производство. По думите на президента тече разследване. 

В същото време Пентагонът призова да не се спекулира по темата на члена от хартата на НАТО за колективна отбрана, докато не бъдат изяснени обстоятелствата около експлозиите в Полша.

Междувременно и турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че данните показват, че Русия не е замесена в инцидента с ракетата, паднала на територията на Полша. Турският лидер отбеляза, че вярва на позицията на Москва по този въпрос.

Припомняме, на 15 ноември полските медии съобщиха, че две ракети са паднали на територията на Полша в Люблинското воеводство на границата с Украйна, убивайки двама души. Полският президент Анджей Дуда отбеляза, че Варшава не разполага с точна информация чии ракети са паднали на територията на републиката. Руското министерство на отбраната заяви, че на 15 ноември не са били нанасяни удари по цели близо до украинско-полската граница, останките на публикуваните снимки нямат нищо общо с руските оръжия.

Ракети паднаха в Полша, има убити! Задействани са военни самолети

Русия с коментар за падналите ракети в Полша