Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че издигането на украинския флаг на Змийския остров в Черно море е знак, че страната му няма да бъде сломена, тъй като президентът Владимир Путин предупреди Запада, че усилията му да го победи ще доведат до трагедия на Украйна.

В реч пред парламентарни лидери повече от четири месеца след началото на войната, Путин каза, че Русия едва е започнала в Украйна и перспективите за преговори ще стават все по-мрачни, колкото по-дълго се проточи конфликтът.

"Много пъти сме чували, че Западът иска да ни бие до последния украинец. Това е трагедия за украинския народ, но изглежда, че всичко върви към това", каза той, цитиран от Reuters.

Зеленски, в нощното си видеообръщение, отговори с предизвикателство, като каза, че двумесечната операция за връщане на Змийския остров е предупреждение към всички руски сили.

"Нека всеки руски капитан на борда на кораб или самолет види украинския флаг на Змийския остров и нека знае, че страната ни няма да бъде сломена", каза той.

Змийският остров, петънце южно от пристанището на Одеса, се превърна в символ на украинската решителност.

През февруари, когато беше наредено да се предаде, малкият украински гарнизон на острова изруга своите руски нападатели и беше ударен от въздушен удар.

Русия изостави острова в края на юни в това, което каза, че е жест на добра воля - победа за Украйна, която Киев се надяваше да разхлаби блокадата на Москва на украинските пристанища.

В четвъртък Украйна издигна своето синьо-жълто знаме на отвоювания си Змийски остров. Москва отговори със своите бойни самолети, нанасящи удари по острова и унищожавайки част от украинския отряд там, каза той.

Путин нахлу в Украйна на 24 февруари в това, което той нарече "специална военна операция" за демилитаризиране на Украйна, изкореняване на опасни националисти и защита на рускоезичните. Украйна и нейните съюзници казват, че Русия има имперски амбиции.