Често наричано най-красивото село в Ланкашир, Обединеното кралство, Даунхам се намира в район с изключителна природна красота в подножието на хълма Пендъл. Гледките са ненадминати от тук, а признаци на модерен живот няма.  

Местните жители се справят без телевизионни антени, пътни знаци, пътна маркировка и сателитни чинии по домовете си. Единствените удобства са автомобили.

Изглежда, че цялото село е замръзнало във времето, защото повече от 500 години е владение на една и съща фамилия – фамилията Ашетън, пише Daily Express. Семейството става собственик на имението Downham още през 1558 г. Постоянното им желание е да запазят красивата природа от 3000 декара. Това означава, че съвременните технологии, достъпни за всички, не могат да бъдат използвани тук.

Днес имението се управлява от Ралф Аштън и политиката на семейството е да отдава под наем местни вили на хора, които желаят да бъдат част от общността. Непокътнатата природа на селото го е превърнала в любимо място за снимане на филмови компании. Това е едно от местата, използвани във филма от 1961 г. „Свирката на вятъра“. Сериалът на BBC One Born and Raised, който се развива в измисления град Ормстън, също е заснет тук.

Село Downham в Обединеното кралство, село, имение, туристи, без модерни удобства, красиво село,цял екран
Историческият чар привлича много туристи тук Снимка: Manchester Evening News

Мишел Браун, която живее в Даунхам със съпруга си и двамата си сина, каза, че селото не прилича на никое друго.

"Тук всичко е толкова непокътнато, малко са такива села. Ако махнете всички коли, ще очаквате коне или файтони да се появят по улиците", каза жената.

Историческият чар привлича много туристи през летните месеци, за да изследват живописната природа и криволичещите пътища около селото, където има безплатен паркинг и малък посетителски център, достъпен по павирана пътека.

Въпреки че селото може да изглежда замръзнало във времето, съвременните жители и членове на семейството искат то да е в крак с технологиите.

Превод: GlasNews