Европа трябва да се подготви за потенциална война, тъй като пълномащабният конфликт на континента извън Украйна „вече не е фантазия“. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел каза това в реч в Брюксел във вторник.

Според него ситуацията се влошава поради продължаващата война на Русия срещу Украйна. Хибридните атаки засягат и страни членки на ЕС, съобщава Financial Times.

„Несъмнено има война, която се задава навсякъде около нас“, каза Борел.

Конфликтът по границата на ЕС разкри липсата на инвестиции в отбранителната промишленост и военните способности на блока. Това също изплаши столиците, които са загрижени, че САЩ може да изоставят дългосрочната си роля на основен гарант за сигурността на континента, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом след президентските избори в САЩ през ноември.

Руските въоръжени сили в Украйна разполагат значително повече оръжия и жива сила, отколкото Украйна може да си позволи. Действията на Москва пораждат опасения в западните столици, че Русия може да постигне значителни териториални придобивки тази година.

„Конвенционалната война с висока интензивност в Европа вече не е фантазия“, казва той.

Европейските страни, които намалиха разходите за отбрана през десетилетията след края на Студената война, увеличиха инвестициите в производствения си капацитет за отбрана. Държавите са увеличили доставките за Украйна и се стремят да превъоръжат собствените си сили. Изданието съобщава, че някои лидери на ЕС са призовали това финансиране да бъде набрано чрез облигации за обща отбрана, докато други, които разчитат на идеята за по-голям общ дълг, подкрепят разхлабването на правилата, които биха позволили бюджетът на ЕС да финансира оръжия.