Бившият френски президент Никола Саркози предизвика възмущение сред европейските политици с изявленията си относно войната на Русия срещу Украйна. 

Това говори, че в Европа все още има „огнища“ на симпатии към руския президент Владимир Путин, пише New York Times.

Журналистите казват, че е по-вероятно гласовете на лобистите на Путин да станат по-силни, тъй като контранастъплението на Украйна напредва много по-бавно от очакваното.

Според Никол Бачаран, политолог от университета Sciences Po в Париж, съществува риск западните сили да се уморят политически и финансово да помагат на Украйна.

Изданието пише, че често симпатии към Русия изпитват радикални сили в Европа: както десни, така и леви. Тази ситуация се наблюдава във Франция, Германия, Италия и други страни. Понякога подобни възгледи обхващат политици като Никола Саркози, които чувстват идеологическо родство с Москва.

„Ние сме във война и демокрациите подкрепят Украйна, докато автокрациите по света подкрепят Путин“, каза Бачаран.

Изданието пише, че ехото от позицията на Саркози има и в други части на Европа. Въпреки това решимостта на Запада в отношенията с Украйна изглежда не се е променила фундаментално.

Никола Саркози се обяви против освобождаването на Крим и за неутралитета на Украйна

Припомняме, че на 16 август беше съобщено, че Саркози е критикувал идеята за деокупация на Крим. Според бившия президент на Франция по-голямата част от населението на полуострова „все още смята себе си за руснаци“. Необходим е референдум под наблюдението на международната общност, за да се "потвърди реалното състояние на нещата". Саркози смята, че ако не се проведат референдуми и окупираните територии не бъдат присъединени към Русия, тогава конфликтът в Украйна ще бъде "замразен".

Също така бившият президент на Франция каза, че Украйна трябва да стане "мост" между Европа и Русия. Според него неутралитетът на Украйна може да бъде осигурен с международно споразумение, което предвижда изключително силни гаранции за сигурност. Саркози добави още, че Европа дава на Киев "фалшиви обещания, които не се изпълняват". Говорим за влизане в Европейския съюз.

Превод: GlasNews