Главнокомандващият на нидерландската армия Мартин Вайнен, който се пенсионира на 1 януари, заяви, че страната и обществото трябва да се подготвят за война с Русия. Военният каза това в интервю за Telegraaf, съобщава NL Times.

Мартин Вайнен каза, че Русия разбира само един език и това е езикът на силната армия. Той също така отбеляза важността на премахването на недостига на персонал в нидерландските войски.

"Както нидерландската армия, така и обществото като цяло трябва да се подготвят за възможността за война с Русия. Нашето общество трябва да се подготви за това", каза той в интервю.

Вайнен каза, че Нидерландия трябва да последва примера на страни като Швеция, Финландия и балтийските страни. Държавите, които граничат или се намират до Русия, са по-добре подготвени за избухването на война.

„Обществото трябва да бъде подготвено, когато нещо се обърка. За цивилните това означава да се запасят с храна и питейна вода в случай на спешност. Нидерландия не трябва да мисли, че нашата безопасност е гарантирана, защото сме на 1500 километра от Руската федерация“, добави той.

Винен предупреди, че Русия става по-силна, така че Нидерландия също се нуждае от силна армия като възпиращо средство.

"Има само един език, който Русия разбира, и това е езикът на силната армия. Затова е важно недостигът на кадри в армията да бъде коригиран", каза той.

Имайте предвид, че Винен напуска военния си пост, за да оглави инфраструктурната агенция Rijkswaterstaat, която е част от Министерството на инфраструктурата и управлението на водите. Той ще заеме новата си длъжност на 1 януари 2024 г.

Междувременно нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че предоставянето на F-16 е един от най-важните елементи на споразуменията за военна подкрепа за Украйна.