Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие от британското правителство, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост след Brexit в рамките на една седмица, съобщи БНР.

Срокът за кандидатстване за статута изтича на 30 юни. От Министерството на вътрешните работи (Хоум офис) обаче съобщиха, че хората с основателни причини да не спазят срока ще могат да попълнят молбите си по-късно в рамките на 28 дни.

Пропуснете ли този срок, напускате Англия – "незабавно и необратимо"

В предизвестието ще бъдат информирани европейските граждани, че ако не подадат молби, рискуват да понесат последиците, които включват загуба на правата им за работа и помощи.

Напоследък има голям прилив от заявления – по около 12 000 дневно. Отговарящият за имиграцията министър Кевин Фостър обаче заяви пред медиите, че удължаването на крайния срок не е решение на проблема.

Той настоя допълни, че на гражданите на ЕС, които са пропуснали крайния срок, няма да бъдат прекъснати внезапно социалните помощи от 1 юли и обеща Хоум офис да прояви "гъвкавост и снизходителност".

5,6 милиона заявления за статут на уседналост са получени до този момент, някои от които са повторно кандидатстване.

От Хоум офис признаха, че има натрупване от около 400 000 заявления, които вероятно ще бъдат обработени до края на лятото. Най-много молби са подадени от поляци – 975 000, следвани от румънците с 918 000. Нашите заявления са 301 хил., като до момента има отказ за близо 15 хил. българи. Каква ще е тяхната съдба? Още няма яснота!

Българи наводниха Британия! 301 хил. нашенци искат статут на уседналост