Новоизбраният президент на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва в гръцкия парламент в 11 часа, а веднага след това, в президентския дворец, официално ще поеме длъжността от досегашния държавен глава Прокопис Павлопулос, информира гръцката държавна агенция АНА-МПА, цитирани от Фокус.

Мерките и превенцията срещу коронавируса в Гърция доведе до промени в очакваните мероприятия по предаването на функцията. И така, при полагането на клетвата в Парламента вместо 1000, както първоначално беше планирано, ще бъдат поканени само 100 души, а Сакеларопулу отложи приемът за поздрави, насрочен за утре.

За Прокопис Павлопулос вчерашната церемония по запалването на олимпийския огън в древна Олимпия беше последната му публична изява като президент на Гърция.

Екатерини Сакеларопулу беше избрана за първата жена президент на Гърция на 22 януари 2020 г. с гласовете на три партии: с 261 гласа, 61 повече от нужните 200.

Депутатите от „Нова демокрация“, СИРИЗА и „Движение за пормяна“ гласуваха „за“, докато „въздържали се“ бяха народните представители от МЕРА25, Комунистическата партия на Гърция и „Гръцко решение“.

Екатерини Сакеларопулу е осмият президент на Гърция.