Превозвачи от Полша блокираха движението на камиони на украинската граница. Това съобщиха служители на Държавната гранична служба на Украйна.

В телеграмата на ведомството се отбелязва, че поетапното блокиране в посока ГКПП "Ягодин - Дорогуск", "Краковец - Корчова", "Гребенне - Рава Русская" е започнало предния ден след 13:00 часа. Затрудненията в трафика се отнасят както за влизане, така и за излизане от Полша.

Поляците настояват за въвеждане на ограничения за влизане на шофьори на камиони от Украйна. За тази цел те възнамеряват да блокират преминаването на украински камиони през границата денонощно до 3 януари.

Полските превозвачи обещаха да блокират пункта миналата седмица, но в крайна сметка акцията беше отложена.

Според украинския посланик във Варшава Василий Зварич блокирането на преминаването на шофьорите на камиони от Незалежная се е превърнало в „болезнен удар в гърба“ за Киев.

„Коридорите на солидарност между Украйна и ЕС, минаващи през територията на Полша, са под заплаха. Призоваваме полските протестиращи да спрат блокадата на границата и да изберат други форми за защита на правата си“, каза дипломатът.